Varadero – Kubas strandparadis

Just hemkommen efter en härlig resa till Kuba. Kuba, ett märkligt land på många sätt. Märkligt ja, men kanske bara med vårt västerländska tänk, våra vanor och vår syn på saker och ting. Landet med gamla bilar, inte bara gamla fina amerikanska Chevrolet, Plymouth och Cadillac … utan också fullt fungerande bilar av märken som Lada, Moskovitch, små Renault och Fiat, alla från -70 och -80-talen. Bilar som det bolmar svart rök om och som luktar väldigt illa. Landet med väldigt litet utbud i mataffärerna. På grund av det amerikanska embargot är det som finns oftast lokalt tillverkat. Exempel är deras egen lokala Coca-cola, ”tuKola Cola” och Pringles-kpoiorna vid namn Mister Potato. Rätt goda!

Butik pa Kuba - breddgrad43

Lokala ostbågar i ett lager, på fyra hyllplan, många meter…

Men, alltså, ingen kan väl slå Varadero på fingrarna när det gäller bra strand och fantastiskt vatten. Det är det klaraste vatten jag badat i. Helt perfekt. Får du vatten i ögonen svider det dock rejält. Salt minst sagt. Sanden är vit, extremt finkornig, mjuk och framförallt sval. Inte som att gå på glödande kol som på många andra ställen i världen. 

Stranden är lång, ca 2 mil. Det finns massor av yta, du behöver definitivt inte trängas om du inte vill. Det som skiljer Varadero från andra badorter i andra länder är utbudet. Det är väldigt Kuba liksom. Utbudet är verkligen litet. Det gäller både huvudgatan, 1st Avenue, och stranden. Det existerar inga strandförsäljare (vilket känns som lyx) och det finns bara ett fåtal barer med svalkande drycker och lättare maträtter till lunch, och de ligger oftast inte vid stranden utan uppe på 1st Avenue. De ligger med långa, flera hundratals meters mellanrum. Oftast tillhör ett hotell i närheten.

Solsängar fanns bara att hyra vid lite större hotell. Vi bodde inne i centrala Varadero där det inte finns så hotell. Vi gick långa sträckor men hittade bara två ställen där de hyrde ut solsängar. De var vikta för hotellens all inclusive-gäster, men om plats fanns fick även vi hyra. Vi hyrde två solsängar och ett parasoll under ett par dagar för ca 40 kr/dag. Billigt! De allra flesta soldyrkare ligger på handdukar direkt på stranden i närheten av en palm som skuggar lite när man behöver det. Skuggan är välbehövlig då och då, nu i februari, som ändå anses vara den svala perioden här, steker solen rejält. Men så underbar strand!

Internet finns. Ungefär så. För att du som turist ska kunna surfa billigt krävs lite av dig. Ok, 3G kan du koppla upp dig emot om du vill betala mycket. Jag hade någon spärr på mitt abonnemang hos Telenor som stoppade mig när jag var uppe i 625 kr… och tro nu inte att jag surfade runt som hemma. Nej, nej, jag skulle meddela KLM en sak om våra sittplatser, meddela några få nära och kära hemma att vi hade det bra, samt sista dagen checka in online hos flygbolaget. Sen kollade jag möjligtvis mailen vid något tillfälle och schwisch så var jag där. Kändes som om jag inte gjorde mer. Då insåg jag att vi måste kolla upp hur jag som turist surfar billigast i detta land.

Du köper ett wifi-kort hos Etecsa. I Varadero ligger det på 30:e gatan. Kortet innehåller en kod som du använder för att koppla upp dig mot internet. Ca 100 kr för 5 timmar. Vill du surfa på en av deras datorer får du köa till en av deras sex datorer. BILD! Annars kan du gå till en av deras två hotspots. Den ena ligger på 17:e gatan vid Sunbecah Hotel och den andra ligger vid Casa de la Musica på 42:a gatan. Det sistnämnda stället är bättre, där tar det ca 3-5 min att bli uppkopplad och för det mesta räcker det med ett försök att logga in. PÅ 17:e kan det hända att du får försöka gång på gång och du kan räkna med att bli utkastad med jämna mellanrum. Alltså. Det är rätt gött att vara utan internet. En aha-upplevelse nästan… man ser och känner lite annat. Men väldans knepigt när vi som svenskar liksom byggt upp en hel del av vårt basala liv kring att vara uppkopplade. Det här är faktiskt en nyttig upplevelse.

På tal om att köa: Det är mycket köande på Kuba. Man köar för att komma in på banken, in i järnhandeln, in till internetcaféet och in till matvarubutiken. Det är till och med så att man inte får ta med sig någon väska eller kasse in i matvarubutiken. Den får du lämna i ett hål i väggen utanför. Och där får du köa först.

En kväll  blev jag lite skraj! Jag hade fått stora bett av något slag, ca 4 cm i diameter, och överallt på kroppen. De kliade lite men inte som ett myggbett. Förstod inte vad det var och fick en sån där idé ni vet, att det möjligtvis kunde vara vägglöss. Tyvärr fick jag några rejäla bett av strandloppor, vilket inte var så kul. Men det förtog inte glädjen över lyxen att få njuta av den här stranden. Den är verkligen unik. 

0 kommentarer
0 gilla-markeringar

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
mars 2017
M T O T F L S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Kategorier
Arkiv