Stephen Segerman - detektiven som möjliggjorde
"Searching for Sugarman"

Vår sista dag i Kapstaden vaknade vi till ett regn. Vi skulle bli hämtade av Fredric 11.00 som skulle köra oss vidare till Franschhoek. När vi åt frukost funderade vi på om det var något som vi kände att vi inte hunnit med under våra sex dagar i Kapstaden. Ja, sa vi båda, vi skulle ju besöka Mabu Vinyl!

Mabu Vinyl är Stephen Segermans vinyl-skivbutik. Stephen Segerman är ”detektiven som hittade” Sixto Rodriguez. Och det är Rodriguez filmen Searching for Sugarman handlar om. Segerman startade ”The great Rodriguez hunt” 1997. Med hjälp av Brian Currin hittade de till slut Rodriguez i Detroit 1998. Har ni sett filmen, ”Searching for Sugarman”? Om inte – gör det! Det är en helt osannolik men fantastisk historia.

Nu hade vi bråttom. Butiken låg visserligen bara ca 10 minuters gångpromenad från vårt boende, men vi hade lite packning kvar att göra. Frukosten slukades och sedan småsprang vi ner till butiken i småregnet. Och YES, Segerman var där! Vi hade fått veta att han oftast bara var där mellan 9 och 10 på förmiddagarna.

Vi presenterade oss, sa att vi var från Sverige och han började genast prata om Rodriguez, filmen och framför allt om vilken fantastisk person Malik Bendjelloul hade varit. Segerman och Currin tog hans död oerhört hårt. De arbetade sida vid sida under en lång tid för att till slut kunna presentera Searching for Sugerman. Stephen Segerman är alltså orsaken till att sydafrikanerna fick uppleva och höra musik live från den kanske mest mytomspunna artist de hört talas om.

Vi berättade för Segerman att vi dagen innan åkt bil längs Chapman’s Peak. Det är en underbar vägsträcka längs berget med fantastisk utsikt och natur. Där spelades inledningsscenen till filmen in, Segerman kör bil där. Han sa att Bendjelloul bad honom göra omtagning efter omtagning för att han inte var nöjd. Och Segerman har enorm höjdskräck så han led!

Chapman's peak 3 - Breddgrad43

Smal och kurvig är den, vägen där inledningsscenen till filmen spelades in…

Chapmans's peak - Breddgrad43

… och så här ser det ut till vänster om en när man kör bil!

Numera jobbar Segerman i sina två vinylskivbutiker som har kommit att blir hur stort som helst i Sydafrika. Under den korta stund en förmiddag vi är i butiken är det flera kunder som kommer in. De letar efter specifika skivor och vill gärna lyssna i deras skivspelare, precis som vi som var tonåringar på 80-talet alltid gjorde. Det var hur coolt som helst att se!

Vinylskivor Mabu Vinyl - Breddgrad43

Skivspelare Mabu Vinyl - Breddgrad43

Affischer Mabu Vinyl - Breddgrad43

Mabu Vinyl - Breddgrad43

Segerman sa att en av anledningarna att det blivit så stort är att många nu köper en vinylskivspelare med USB-kontakt och pluggar in i sin dator. Man får det raspiga ljudet och kan spara ner det som mp3-filer och bära med sig. Ljudet är det viktiga. Det innebär att de som är inne lyssnar på skivan för att höra att de riktiga raspet finns – och kanske att just låten de är ute efter inte har en repa just där!

Det blev naturligtvis även en tisha eller två härifrån.

T-shirts Mabu Vinyl - Breddgrad43

Påse med Mabu Vinyl-tryck - Breddgrad43

Stephen Segerman och Brian Currin - Breddgrad43

Stephen Segerman och Brian Currin. ” Bye bye, and send our best regards to Sweden!”

Detta var så roligt och spännande, kommer aldrig att glömma filmen och inte heller besöket här!

//Sofie

1 kommentarer
1 gilla-markering

Liknande inlägg

Kommentarer

  • www.jeanetteseflin.com/blog

    25 september, 2015 at 15:25
    Kommentera

    Vilket intressant möte! Jag fullkomligt älskade den filmen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
september 2015
M T O T F L S
« Jun   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Kategorier
Arkiv