Vad är load shedding?

På kvällen efter de båda besöken i kåkstaden Langa och uppe på Taffelberget besökte vi restaurangen Kloof Street House (ja, vi var verkligen trötta efter alla intryck…) och än var det inte slut på upplevelserna. Vi hade bokat bord till kl 19.00 redan från Sverige för det här är en riktigt populär restaurang. Restaurangen låg vackert inbäddad i grönska så vi hittade den knappt. När vi fått vårt bord tyckte vi att det var så lugn och skön stämning, men ingen musik och inga lampor. När vi fick menyn hade den rubriken ”Load shedding menu”. Det visade sig att just dessa timmar pågick load shedding i Kapstadens centrala delar. Det innebär att Eskom, som är det statliga elbolaget i Sydafrika, stänger av elen under ett par timmar. Det finns helt enkelt inte el att försörja alla, utan ibland måste elbolaget spara. Avbrotten pågår olika länge i olika delar av landet, med det brukar pågå ca 2 timmar. Fördelen är att de alltid är planerade, så sydafrikanerna vet när de kan surfa på internet och när det är dags att ta fram boken istället. Vad vi förstod var invånarna rejält trött på detta, det har visst blivit oftare den senaste tiden. Ibland kan det förekomma flera gånger per dag.

Åter till restaurangbesöket. Menyn innehöll bara rätter de hade möjlighet att förbereda och så gav de rätten en slutfinish med hjälp av ett gasaggregat. Vi åt alltså ”förberedd struts” och det var fantastiskt gott. Jag kan verkligen rekommendera Kloof Street House. Stämningen var oerhört mysig med levande ljus, ingen musik, bara småprat överallt. Restaurangen var fullsatt trots detta. Annorlunda upplevelse för att vara på restaurang. Sedan, ungefär kl 20.15 vaknade världen igen med starka lampor, både ute och inne. Köket hoppade igång liksom musiken. Det blev en så underlig parallell-upplevelse på en och samma restaurang och vid samma tillfälle.

Frukost Summerwood guesthouse - Breddgrad43

På ett av våra boenden fanns lite olika info att ta del av inför dagen. Även här fanns info om det var någon planerad load shedding på gång. Vi hade tur, det hände ingen mer gång under vårt besök i Sydafrika. Jag förstår att invånarna tröttnar på det här, särskilt om det har pågått under en lång tid. Jag önskar såklart att staten får ordning på problemet. Bortsett från detta älskar jag möjligheten vi har att uppleva annorlunda saker på våra resor. Det är det som gör det så intressant och spännande med att resa. Det berikar!

Ha det fint!

//Sofie

0 kommentarer
0 gilla-markeringar

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
maj 2015
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Kategorier
Arkiv