Hur var Robben Island där Mandela satt fängslad?
Del 1

Innan vi besökte Roben Island Museum mitt i havet utanför Kapstaden blev vi varnade att det är lite av en turistfälla. Vi fick rådet att ”ta det för vad det är”. Det var rätt bra att vi fick höra det för då hade man inte så där stora förväntningar som man kan ha på vissa utflykter och andra attraktioner.

Det går en liten färja från Waterfront i Kapstaden till Robben Island tre gånger om dagen. Vi hade förbokat våra biljetter hemifrån då de snabbt tar slut. Vi valde att åka ut till ön redan kl 9.00. Vi tog en taxi från vårt boende, och ute något i sista stund, fick vi springa till båten.

Ett annat tips jag tog på största allvar var att ta åksjuketabletter. Hjälp, vilka vågor! Där var det blåsigt och vågorna kom från snett från sidan, men det var bara att hänga med. När vi angjorde bryggan stod det tre vita bussar och väntade på oss besökare.

Robben Island buss - Breddgrad43

Vi möttes även av denna stora tavla. På något sätt försattes man i en känsla av overklighet, orättvisa, historia, politik och hur våra värderingar av människor alltid är en oerhört aktuell fråga.

Först fick vi åka en guidad tur i bussen där vi fick se olika historiska platser på ön. I dagsläget bor det ca 115 personer på ön som är ca 5 kvadratkilometer. Ön finns också numera med på Unescos världsarvslista. Här är ett av husen där.

Hus Robben Island - Breddgrad43

Vi åkte vidare och fick bl a se kalkbrottet där vissa fångar arbetade varje dag, ihopkedjade två och två. Andra arbetade med att krossa sten, samla tång på stranden eller liknande. De var alltid övervakade av vakter trots att det inte gick att fly.

Stenbrott Robben Island - Breddgrad43

Kalkbrottet på Robben Island

Taffelberget sett från Robben Island. Havet utanför är fullt av hajar vissa tider på året. Robben är holländska och betyder säl. Ön är en sälkoloni, därav namnet.

Taffelberget från Robben Island - Breddgrad43

Fortsättning om Robben Island kommer i nästa inlägg. Då ska jag visa hur fängelset såg ut inifrån.

//Sofie

0 kommentarer
0 gilla-markeringar

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
maj 2015
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Kategorier
Arkiv