Hur var Robben Island där Mandela satt fängslad?
Del 2

Här kommer en fortsättning på förra inlägget om Robben Island och hur det var där. Nu var det dags att gå in och se hur det ser ut inne i det som idag är ett museum, men som då var ett fängelse. Alla guider på muséet är f d fångar. Vår guide började med att visa rummet fångarna kom till när de anlände, där fick de sitt fångnummer. Nelson Mandelas fångnummer blev 46664.

En trappa upp fanns ett rum där all in- och utgående post lästes och censurerades. Tänk att att man inte kan skriva vad som helst, det är så främmande i vårt samhälle och i vår demokrati.

Censuravdelningen Robben Island - Breddgrad43

Därefter gick vi ut på rastgården där fångarna fick spendera två tillfällen à en timme varje dag.

Rastgård Robben Island - Breddgrad43

Mandelas cell utifrån –  en ruta som har rödmålade ”karmar”.

Mandelas fönster - Breddgrad43

Cellen med stort C. 4 kvadratmeter. 18 år.

Mandelas cell - Breddgrad43

När varje fånge frigavs skedde det administrativa i det stora huset man ser här. Sedan fick de gå längs gången som en fri man. Walk of freedom.

Walk of freedom Robben Island - Breddgrad43

Jag är lycklig över att jag sett detta. Det är en fantastisk historisk mark som jag har gått på. Och för er som tvekar på att åka hit då ni hör att det är en turistfälla, javisst, det kan uppfattas så. Ha inte för stora förväntningar. Jag hade inte det och blev positivt överraskad. Man lär mycket.

Utöver det kan jag inte sluta fascineras över Sydafrikas fantastiska natur, som även här visar sig från sin bästa sida. Här där det finns så mycket mörk historia. Väl värt ett besök. Jag kommer aldrig att glömma det.

//Sofie

0 kommentarer
0 gilla-markeringar

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
maj 2015
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Kategorier
Arkiv