Ogiltigt pass? Så här fixar du ett nytt!

En vän har bett mig skriva ett inlägg hur man gör för att fixa ett nytt pass. ”Jag har ingen aning om hur man gör, jag har inte gjort det på över 10 år!”, sa hon. Ok, på 10 år har det hänt en del, det är mycket lättare idag vill jag påstå.

 1. Du börjar med att gå till en polisstation som utfärdar pass och nationella id-kort. På flera platser kan du boka tid via webben. Observera att du måste boka tid i förväg i Stockholms län och i Östergötland.
 2. Du betalar avgiften, 350 kr. För att ansöka om svenskt pass måste du vara svensk medborgare och vara över 18 år. Om du är under 18 år ska en målsman vara med.
 3. Du ska ha med dig en giltig legitimation och ditt gamla pass, om detta fortfarande är giltigt.
 4. Fotografering sker numera vid ansökningstillfället, det är en bra förändring. Du behöver alltså inte ta med dig ett eget foto. Du mäts även så att din längd kan skrivas in i passet.
 5. Fingeravtryck för passet tas genom att du får placera dina pekfingrar på en speciell läsplatta som skannar av fingeravtrycken.
 6. Du skriver din namnteckning på en signaturplatta.
 7. Du får se hur ditt nya pass kommer att se ut.
 8. Du kan välja om du vill informeras via sms eller e-post om att passet finns att hämta. Du väljer även på vilken passexpedition i Sverige du vill hämta ditt pass. Målet är att du ska kunna hämta det efter fem arbetsdagar.

Tadaa! Nu kan du resa till söder och norr, öst och väst under de fem kommande åren! 🙂

Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan tillbaka till Sverige. Det innebär att även om du har ett pass som är giltigt när du reser ut från Sverige kan det vara ogiltigt. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat.

Det finns även något som kallas Provisoriskt pass, som man ansöker om när man saknar giltigt pass och man ska åka på en så nära förestående resa att man inte hinner få sitt vanliga pass innan avresa. Det kostar 980 kr och gäller bara just denna resa. Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser, bl a Arlanda och Landvetter, men även på några passexpeditioner i landet.

Kanske dags att kolla passet? 😉

//Sofie

3 kommentarer
1 gilla-markering

Liknande inlägg

Kommentarer

 • Helena Dahlberg-Sjöström

  2 februari, 2015 at 14:55
  Kommentera

  Bra att få uppdatering om hur det går till då alla inte har koll ;)

 • Christina Paulson

  2 februari, 2015 at 15:53
  Kommentera

  Sofie, jättebra att du uppdaterar människor på hur enkelt det faktiskt är att förnya sitt pass idag. Bra också att du påminner om att kolla […] Läs merSofie, jättebra att du uppdaterar människor på hur enkelt det faktiskt är att förnya sitt pass idag. Bra också att du påminner om att kolla sitt pass! Jag blir tyvärr påminde om att det blev en dyr räkning för oss i höstas, när vi glömde kolla... Vi blev uppmuntrade att beställa ett vanligt pass, för att "tiden absolut skulle räcka till" tills vi insåg motsatsen och fick köpa två provisoriska pass på Arlanda. Den glädje jag känt för att ha hittat en prisvärd resa åts snabbt upp av ökade kostnader.;-) Läs mindre

 • Linda

  2 februari, 2015 at 19:16
  Kommentera

  Ja tack och lova har det blivit otroligt mycket enklare nu att förnya passet. Och vanligtvis så går det ganska fort. I vissa länder tar […] Läs merJa tack och lova har det blivit otroligt mycket enklare nu att förnya passet. Och vanligtvis så går det ganska fort. I vissa länder tar det evigheter och är förvånansvärt komplicerat faktiskt. Läs mindre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
februari 2015
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  
Kategorier
Arkiv