Att möta våren i Budapest

Vilken storstad i Europa tänker du på när man säger ”weekendresa på våren”? Jag hör ofta städer som Rom, Amsterdam och vårens huvudstad Paris. Jag vill tipsa om ungerska Budapest som är min favorithuvudstad att besöka. Budapest är en klassisk stad med underbar arkitektur från ”la belle epoque”. Floden Donau rinner rakt genom staden, med flotta Buda på ena stranden och livliga och folkliga Pest på den andra.

På Buda-sidan, som är av mer historisk karaktär, återfinns slottshöjden med kungliga slottet som idag är hem för bland annat Nationalgalleriet. Bredvid slottet ligger Mattiaskyrkan vars äldsta delar härstammar från 1200-talet. Här finns fina flotta hotell där man har fantastisk utsikt över Pest-sidan, särskilt vackert kvällstid.

Budapest slott - Breddgrad43

Slottet i Budapest

På Pest-sidan finns en koncentration av parisiska caféer, teatrar och muséer. Andrassy-boulevarden, med bland annat Ungerska Stadsoperan och muséet Terrorns hus, mynnar ut i Hjältarnas torg, där även Konstmuséet finns. Hela området finns idag på Unescos världsarvslista. Det finns fyra tunnelbane-linjer i Budapest, varav den fjärde är helt ny. Det är lätt och billigt att ta sig runt på det sättet. Den ena linjen, M1, är i sig en sevärdhet då den är oerhört vacker med alla sina kakelplattor på väggarna.

Den Stora saluhallen är en av de största i sitt slag och välbesökt av turister. Här finns allt du kan tänka dig i matväg. Här kan du köpa langos med allehanda tillbehör, men även annan genuin ungersk mat. Priserna är låga och ett tips är att här testa flera olika sorter.

Stora saluhallen Budapest - Breddgrad43

Stora saluhallen

Något du inte får missa i Budapest är att besöka något av alla de spa-badhus som finns här. Vattnet kommer från varma källor och oftast är temperaturen 30-36 grader. Europas största badhus heter Széchenyi och är oerhört vackert både in- och utvändigt. Det består av en byggnad med tre större bassänger på en innergård och ett stort antal mindre bassänger, ångbad, bastur och bås för massage och andra behandlingar inuti byggnaden. Väl värt ett besök!

Széchenyi Budapest - Breddgrad43

Széchenyi termalbad

Det här är bara några tips på vad man kan se och göra i Budapest. I ett senare inlägg tipsar jag om några bra hotell.

//Sofie

0 kommentarer
0 gilla-markeringar

Liknande inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Hej, jag är Sofie. Det är jag som skriver i bloggen. Jag älskar att resa och uppleva och detta vill jag dela med mig av här. Du får även smarta och prisvärda tips inom reseområdet! Välkommen hit! Läs mer

Senaste inlägg
Nyhetsbrev

Kalender
januari 2015
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Kategorier
Arkiv